V zasebnem vrtcu Viljem Julijan skozi skrbno načrtovane dejavnosti spodbujamo zdrave prehranske navade – ta teden so otroci z vsemi čutili spoznavali brokoli, ga okušali in se učili o njegovem vplivu na zdravje. Z veliko podpore in razumevanja so prav vsi otroci poskusili zelenjavo – in to z velikim veseljem!
V našem vrtcu Viljem Julijan je posebna pozornost namenjena zdravi in kakovostni prehrani. Direktorica vrtca, ga. Ksenija Pečnik, v sodelovanju s kuhinjo dosledno skrbi za upoštevanje priporočil NIJZ in najnovejših raziskav – tudi priporočila, da naj bodo obroki razporejeni na vsake tri ure. Zato je pri nas kosilo po počitku.
V vrtcu izvajamo celoletni program zdrave prehrane, skozi katerega otroke ozaveščamo o pomenu posameznih sestavin. Živila predstavimo v surovi in obdelani obliki, da jih otroci resnično spoznajo in doživijo ter se zavedajo vseh hranil, ki jih vsebujejo.
Ta teden smo poudarek namenili brokoliju. Po počitku smo si skupaj ogledali kratek posnetek priprave brokolijeve juhe. Otroci so ga spremljali z velikim zanimanjem ter navdušeno pripovedovali o svojih kuharskih izkušnjah doma s starši. Vzgojiteljice smo jim predstavile pomen zdrave prehrane ter vitamine in vlaknine, ki jih vsebuje naša juha. Poudarile smo, da so vitamini nujni za rast, razvoj in močne mišice.
Sledil je najlepši del – okušanje v naši prelepi jedilnici, ki je ločena od igralnice. Otroci so najprej v pokušino dobili brokoli in korenček, tako surov kot kuhan. Čeprav so bili nekateri sprva zadržani, so na koncu vsi poskusili – vsaj »pikico«, kot pravijo tisti, ki jim zelenjava predstavlja izziv.
Naši mali pomočniki so nato z velikim ponosom postregli brokolijevo juho in domač pirin kruh. Zgodil se je zares prelep trenutek – tudi otroci, ki sicer ne marajo zelenjave, so tokrat odločeno poskusili juho. Pod vodstvom vzgojiteljic, ki tem otrokom nudimo vso podporo in ljubezen – saj razumemo, kako zahtevno je poskusiti nekaj, kar že na pogled ni privlačno – so se lahko sami odločali, ali bodo iz juhe pojedli korenček, krompir ali brokoli. Prav zaradi razumevanja in podpore otroci zaupajo v nas in posledično z veseljem poskusijo tudi druge sestavine. Na koncu ni bilo niti enega otroka, ki juhe ne bi jedel – večina pa si je želela dodatno porcijo.
Danes smo tako skozi posebno dejavnost pred kosilom poglobili razumevanje pomena zdrave prehrane in pokazali, kako pomembno je, da otroci zelenjavo doživijo in okusijo z vsemi čutili. Skupaj smo naredili še en pomemben korak k oblikovanju zdravih prehranskih navad, ki jih bodo otroci nosili s seboj tudi v prihodnost.