Na Martinov torek smo v našem vrtcu pripravili tradicionalno martinovo pojedino, s katero smo otrokom približali pomen jesenske letine, domače hrane in slovenskih običajev.
Otroci so si najprej na PPT predstavitvi ogledali jedi, ki so jih naše kuharice skrbno pripravile za Martinovo pojedino in se ob tem spoznavali z njihovim pomenom ter tradicijo, ki jo nosijo s seboj. Z zanimanjem so opazovali barve, oblike in sestavine jedi, ki so jih kasneje tudi sami okušali.
Za ta poseben dan so otroci sami narisali in napisali jedilnik in ga obesili na tablo v jedilnici. Vzgojiteljice smo poskrbele za praznično vzdušje – mize smo pogrnile s prti, jih okrasile z jesensko dekoracijo in servietkami ter ustvarile topel, prijeten ambient.
Ko so otroci vstopili v jedilnico, so se iskreno razveselili. Hrana je bila postrežena v prelepih glinenih posodah na posebnem omizju. Samostojno so si postregli obrok, se razporedili po svojih mizah, se učili spoštljivega ravnanja s hrano in priborom ter uživali v okusih tradicionalnih jedi. Na vsaki mizi so jih pričakali tudi kozarčki grozdnega soka dedka Martina, ki je popestril praznični obrok.
Posebnost v naši jedilnici je tudi miza za vzgojiteljice, saj jemo kosilo skupaj z otroki in smo jim tako zgled kulturnega vedenja ter spoštljivega odnosa do hrane in drug do drugega.
Pojedina je potekala v sproščenem, mirnem in prijetnem vzdušju. V srcih in mislih smo se zahvalili direktorici vrtca, ge. Kseniji, za vse privilegije, ki jih nudi naša krasna jedilnica, našim zlatim kuharicam ter gospodu Martinu.
Takšni trenutki nas spomnijo, kako dragoceno je otrokom približati tradicijo na pristen, doživet način – skozi skupno izkušnjo, okusno hrano in prijetne trenutke