Teden slovenske hrane smo tako kot v večini šol in vrtcev po Sloveniji obeležili tudi v Zasebnem vrtcu Viljem Julijan in ga zaključili v petek s praznovanjem Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Njegov pomen in jedi, ki ga sestavljajo, so otroci cel teden spoznavali preko različnih zanimivih dejavnosti, ki smo jih zanje skrbno pripravile vzgojiteljice. Za petkov slavnostni zajtrk smo se celo odločili, da bodo otroci jedli kruh in žemlje, ki ga bodo sami spekli. Zato smo že v sredo izvedli ustvarjalno delavnico, v kateri so si otroci izdelali ljubke kuharske kape, v četrtek pa smo imeli prav poseben obisk. V goste smo povabili babico Lenko in dedka Damjana, ki znata izvrstno peči različne vrste kruha. V pekovski delavnici sta otrokom predstavila sestavine za peko kruha in žemljic, nato pa so jih skupaj zamesili v testo. Starejši otroci so imeli nalogo, da poleg svoje oblikujejo še žemljico za mlajšega prijatelja in mu jo v petek izročijo kot darilo. Skupaj smo preživeli prelep in ustvarjalen dopoldan, manjkalo pa ni tudi prepevanje otroških pesmic, ki so ogrele srca vseh nas.
Na dan Tradicionalnega slovenskega zajtrka so se otroci že zjutraj zelo razveselili gospe Ajde, ki jih enkrat tedensko obiskuje v vrtcu in poučuje angleščino. Skupaj z vzgojiteljicami so se odpravili v našo lepo jedilnico, kjer jih je pričakal čisto pravi samopostrežni bife, vse pa je dišalo je po kruhu in žemljicah, ki so jih otroci tako skrbno pripravili. Seveda ni manjkal slasten domač med, maslo, jabolka in toplo kravje ter kozje mleko, ki jih je gospa Ajda otrokom predstavila tudi v angleščini. Povedala jim je tudi zanimivost, kako se reče po angleško “Dober tek”. Po francosko, “Bon appetit!”.  Ker v vrtcu vedno spodbujamo otroke k samostojnosti, so si otroci sami postregli jedi, jih spretno mazali na kruh in žemljice ter sami nalivali mleko v pisane skodelice. Starejši otroci so vsakemu mlajšemu otroku posebej postregli žemljico, ki so jih zanje prejšnji dan oblikovali. Ob tem so otroci povedali, da se počutijo zelo pomembne. Ta dan smo se dlje časa kot običajno zadržali v jedilnici, saj je naš zajtrk potekal zelo umirjeno in sproščeno ter se kar nismo mogli ločiti. Vzgojiteljice smo z radostjo in hvaležnostjo opazovale, kako lep in prijateljski odnos razvijajo otroci v našem vrtcu in se imajo radi. Vsi smo se strinjali, da je bil zajtrk, v katerem smo dali mesto in poudarek tradicionalnim slovenskim jedem, nekaj posebnega. Minil je v posebej lepem, mirnem in prijetnem domačem vzdušju, ki so ga otroci delili s svojimi prijatelji in uživali ob okusnih domačih jedeh