Pomen Tradicionalnega slovenskega zajtrka in jedi, ki ga sestavljajo, so otroci v Zasebnem vrtcu Viljem Julijan tekom celega tedna spoznavali preko različnih dejavnosti in iger, ki so jih zanje skrbno pripravile vzgojiteljice.
Teden smo zaključili s praznovanjem Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki je bil letos posvečen pekovskim izdelkom.
Otroci so tekom tedna imeli možnost spoznati žita, različne moke in različne vrste kruha. Pripravili smo pravo pekovsko delavnico, kjer so zamesili vsak svojo žemljico, ki so jo v petek zjutraj pri zajtrku tudi pojedli. Vsi starejši otroci so imeli tudi nalogo, da oblikujejo žemljico za mlajšega prijatelja in mu jo v petek izročijo kot darilo.
Na dan slovenskega tradicionalnega zajtrka je otroke v jedilnici pričakal čisto pravi samopostrežni bife. Dišalo je po kruhu, pirinem, koruznem, rženem in ajdovem ter po žemljicah, ki so jih tako skrbno pripravili. Seveda pa ni manjkal slasten domač med, maslo, jabolka in toplo kozje mleko iz kmetije Videc. Starejši deček je podal pobudo, da želi sam natočiti kozje mleko svojim prijateljem. Ker v vrtcu vedno spodbujamo samostojnost, jim je lahko postregel in povedal, da se zdaj pa počuti zelo pomembnega. Vzgojiteljice smo z radostjo in hvaležnostjo opazovale, kako lep in prijateljski odnos razvijajo otroci v našem vrtcu, kako si med seboj pomagajo in se imajo radi.
Vsi smo se strinjali, da je bil zajtrk, v katerem smo dali mesto in poudarek tradicionalnim slovenskim jedem, nekaj posebnega. Minil je v posebej lepem, mirnem in prijetnem domačem vzdušju, ki so ga otroci delili s svojimi prijatelji in uživali ob okusnih domačih jedeh.