Svečana Martinova pojedina v pravi mini »restavraciji« Zasebnega vrtca Viljem Julijan
V preteklem tednu smo vzgojiteljice otrokom predstavile zelo znan slovenski ljudski običaj – Martinovanje. Ves teden smo se o tem pogovarjali in poudarili pomen doma pridelane hrane, ki jo kmetje pridelujejo skozi vse leto in na ta dan praznujejo in slavijo svojo letino. Otroci so se seznanili, da po ljudskem običaju Sv. Martin spremeni mošt v vino.
Petka pred Martinovim so se tako še posebej veselili. Otroci so za ta dan pripravili jedilnik in ga obesili na tablo v jedilnici. Z navdušenjem so pričakovali Martinovo pojedino.
Vzgojiteljice zelo rade za otroke pripravimo kakšno presenečenje, zato smo mize pogrnile s prti, jih okrasile z lučkami ter s posebnimi zlatimi servietkami in tako pričarale še bolj praznično vzdušje.
Ni lepšega kot opazovati srečne otroke, ki vstopijo v jedilnico in jim oči tako žarijo.
Postregli so si s hrano in se ponosno usedli na svoj prostor. Tako spoštljivo so ravnali tako s hrano kot krožniki in priborom. Tudi kozarček grozdnega soka jih je pričakal. Za dodatno presenečenje pa je otroke obiskala tudi Ajda, njihova učiteljica angleščine in jim zaželela dober tek po angleškem običaju.
Pojedina je potekala v prijetnem vzdušju, otroci so med seboj klepetali in govorili, da so v najboljši restavraciji. Vzgojiteljice smo jih spodbujale pri okušanju zelja in mlincev. »Zelje je sladko in mlinci so kot mehko testo«, je rekel deček. Ena deklica pa je nazdravila in rekla: »Danes pijemo sok, jutri pa bo ta sok vino.«