V okviru projekta Tradicionalni slovenski zajtrk?? so starejši otroci?? Zasebnega vrtca Viljem Julijan obiskali čebelnjak Čebelarskega društva Šentjur in pokukali v skrivnostni svet čebel.??
Opravila čebel in čebelarjev jim je predstavil čebelar, otroke pa je najbolj pritegnil ogled panjev. Izvedeli so, kakšno vlogo imajo v čebelji družini matica, čebele delavke in troti, zelo zanimiv pa jim je bil podatek, da ima vsaka čebelja družina svoj dom – “stanovanje”. Čebelar je opisal, kakšna je pot od cvetlice do medu, ob fotografijah pa so otroci opazovali različne cvetove, kjer čebele z rilčki nabirajo medičino in nektar, ter spoznavali, kakšne cvetove imajo sadna drevesa in različne vrste zelenjave. Čudili so se, kako čebele nabrano v svojih želodčkih nosijo v panj ter to predelajo v med in skladiščijo v satje. Čebelar jih je seznanil tudi o pomembni vlogi čebel za življenje na Zemlji z opraševanjem rastlin. Otrokom je predstavil čebelarsko opremo in obleko, v katero so se smeli obleči. Sladko veselje pa je bilo na koncu, ko so lahko pokušali med, ki je lahko različnih vrst.
 
Veliko vprašanj je še ostalo v malih otroških glavicah, zato se bomo v čebelnjak vrnili v spomladanskem času, ko se bodo čebele po zimskem mirovanju zopet odpravile na pot po sladko medičino. Otroci sedaj veliko bolj cenijo med, saj vedo, kako se morajo zanj potruditi tako čebelice kot čebelarji.
 
Zahvaljujemo se Čebelarskemu društvu Šentjur (Čebelarsko Društvo Šentjur za prijazen sprejem, čebelarju Mirku Gajšku pa za poučno in zanimivo vodenje v čebelnjaku.?