Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavlja med, maslo, kruh, mleko in jabolko, smo obeležili tudi v Zasebnem vrtcu Viljem Julijan. Nanj smo se že nekaj dni prej temeljito pripravljali preko različnih dejavnosti namenjenih tej vsebini. Da bi bil naš zajtrk še posebej okusen, so si otroci en dan prej celo sami s pomočjo kuharice spekli kruh. To je bilo čudenja ob pripravi testa in vonjanja, ko se je kruhek pekel v pečici!Od pričakovanja so si kar sami organizirali rajalno igro “Ali je kruh že pečen?, ki se jo tako radi igrajo v vrtcu.
Otroci so komaj čakali, da bo petek, ko ga bodo lahko še okusili. Na ta dan nas je v vrtcu obiskala mamica Kornelija Vajde, ki je v mobilni kuhinji v naši jedilnici skupaj z otroki skuhala še eno jed, ki je bila v preteklosti velikokrat na mizi naših prednikov. To so bili pravi koruzni žganci in bela kava, ravno takšni, kot so jih kuhale naše prababice. Otroci so bili kuharski pomočniki, saj so pomagali pri dodajanju sestavin in pri mešanju žgancev. Ravno tu so nežne otroške ročice lahko uporabile vso svojo moč.
Z otroki smo se zadnji teden veliko pogovarjali o hrani, ki predstavlja Tradicionalni slovenski zajtrk. Tako so lahko tudi spoznavali, kaj pomeni pojem “tradicionalno” in to povezovali z otroštvom njihovih babic in dedkov, še posebej pa smo ozaveščali pomen zajtrka za njihovo zdravje. Preko dejavnosti, ki so se izvajale v vrtcu smo sledili ciljem Kurikuluma iz področja narave in družbe, upoštevali pa smo tudi načelo Kurikuluma sodelovanja s starši in vertikalne povezanosti. Otroke v našem vrtcu vsakodnevno spodbujamo k samostojnosti, na včerajšnji dan pa so se še posebej potrudili in slavnostno uredili našo jedilnico za prijetno druženje ob jedeh, ki v nas starejših obudijo marsikateri lep spomin na otroštvo.
Otroci so zajtrk z navdušenjem pojedli in uživali ob pojedini, ki so jo pomagali pripraviti.