Z vami delimo zapis, v katerem sta Uroš in Mojca Eferl, starša dečka Vala, ki obiskuje Zasebni vrtec Viljem Julijan, podala svojo izkušnjo z vrtcem. Vabljeni k branju.

»Sva Uroš in Mojca Eferl, po izobrazbi profesor glasbe in akademska glasbenica pianistka in profesorica klavirja ter magistrica znanosti.
Glede na to, da sva oba pedagoga in ker seveda kot starša svojemu otroku želiva najboljše, se zavedava, kako pomembne so metode dela, ki jih vzgojitelj ali učitelj uporabi, še posebej pa to, kakšen odnos ima do otroka. Zato sva hvaležna za Zasebni vrtec Viljem Julijan, ki ga obiskuje najin sin Val. Z radostjo opazujeva njegov razvoj ter njegove napredke, ki so vsekakor tudi posledica tega, da se v vrtcu počuti sprejetega.
Vedno, ko prideva po njega v vrtec Viljem Julijan, z iskrivimi očmi pripoveduje o svojih dogodivščinah, igrah s prijatelji, situacijah in pokaže risbice ali izdelke, ki jih je tisti dan ustvaril. Dejstvo, da je najin sin v okolju, kjer je, ne glede na to, ali ima takrat slab ali dober dan, sprejet točno takšen, kakršen je v tistem trenutku, in ko veš, da ima oseba, ki je z njim, do njega spoštovanje in ljubezen, četudi morda ni vsega naredil popolno, je za naju neprecenljive vrednosti! Ob tem občutiva varnost in globoko spoštovanje do vrtca ter hvaležnost zanj.
Naj poveva, da sva si vedno namreč želela, da bo najin otrok lahko v varnem in prijetnem okolju, kjer domuje toplina, kjer se lahko izrazi, kjer lahko o vsem pove, kaj ga tare in kjer je zanj maksimalno poskrbljeno na vseh nivojih.
Vse to sva dobila in še dobivava v vrtcu Viljem Julijan. V tem okolju je resnično poskrbljeno za otroke v najboljši možni meri, začenši s prekrasno urejenimi prostori, ki dajejo občutek domačnosti in topline. Najin sin obožuje gibanje, naravo in živali, izredno rad svoj čas preživlja aktivno in na zraku, zato sva navdušena nad velikim zunanjimi igriščem in zunanjimi igrali, ki jim ni enakih. Njegova in seveda tudi najina želja, da je otrok veliko na zraku in v naravi, je uresničena tudi v vrtcu, saj mnogo vrtčevskih dejavnosti poteka prav v naravi.
Kot učijo na Izobraževalnem centru Eksena, se tudi midva zelo dobro zavedava, da sama oblika nima prave vrednosti, če v njej ni vsebine ljubezni, spoštovanja in sprejetja do otroka, če otroka ne vodi vzgojiteljica, ki ji je odnos do otroka resnično na prvem mestu. Da ji je mar, kako se počuti, kaj v določeni situaciji doživlja in kaj se bo iz te situacije naučil za nadaljnje življenje. Najin sin dobi v vrtcu Viljem Julijan vso možno podporo, ljubezen in sprejetje, ki jo potrebuje. Za naju je to bistvenega pomena in zavedava se, da to vsekakor ni samoumevno, in sva za to neizmerno hvaležna. Vzgojiteljicama je resnično mar za vsakega otroka. V vsakem trenutku lahko dobiva tudi vpogled v dogajanje z najinim otrokom, kar nama omogoča sprotno spremljanje njegovega razvoja.
Kot izobražena človeka pa naju vsekakor veseli, da otrok dobi poleg podpore tudi vzgojo in izobraževanje na zelo strokovnem nivoju. V Zasebnem vrtcu Viljem Julijan se otroci učijo spoštovanja drug do drugega, ljubezni, empatije, razvijajo motorične spretnosti, ustvarjalnost in hkrati pridobivajo ogromno znanja, ki ga potrebujejo za zdrav mentalni in psiho-socialni razvoj.
Obema z možem pa je poseben pomembno to, da se v vrtcu Viljem Julijan otroci učijo tudi prevzemanja odgovornosti za svoja ravnanja in spoznavajo, poleg otrokovih pravic, tudi svoje dolžnosti, ki so izrednega pomena.
Val ima izredno rad tudi angleščino, ki se je v vrtcu Viljem Julijan uči skozi program zgodnjega učenja tujega jezika, ki je velika dodana vrednost. Veseli se dneva, ko je na urniku in se lahko druži z njemu tako ljubo učiteljico. Pri angleščini po zelo inovativnih, zanimivih in zabavnih metodah spoznavajo jezik, kar je najinemu sinu zelo blizu, in v tem času je jezike res vzljubil. Zopet pa naj poudariva, da se nama zdi najbolj pomembno to, da ga uči učiteljica, ki ji je resnično odnos do otroka na prvem mestu.
Najin sin vrtec Viljem Julijan in njihove krasne vzgojiteljice naravnost obožuje in ni se še zgodilo, da kdaj ne bi želel iti v vrtec. Val je zelo aktiven in ustvarjalen otrok. Da pa je otrok lahko ustvarjalen, potrebuje spodbudo in pravilno vodenje. Zato sva zelo hvaležna, da se spodbuja njegova številna močna področja, hkrati pa, da se mu kot izziv z namenom napredka individualno znanj pripravi naloge s področja, ki pa niso njegova močna plat, in da tu dobi podporo, tako da se lahko maksimalno razvija in napreduje. Še posebej pomembno se nama zdi poudariti ta individualiziran pristop do slehernega otroka.
Za vse to se zahvaljujeva prekrasnim vzgojiteljicam in vodstvu vrtca, g. Miranu in ge. Kseniji Pečnik!
Hvala je premalo za vse, kar ste v tem času naredili za najinega sina, in kakšne napredke je imel priložnost z vašo pomočjo narediti. Postal je krasen velik, sočuten fant, na katerega sva zelo ponosna!
Hvala, vrtec Viljem Julijan!« (Uroš in Mojca Eferl)