Z vami delimo zapis staršev dveh punčk, ki obiskujeta Zasebni vrtec Viljem Julijan, v katerem sta podala svojo izkušnjo z vrtcem in napredek obeh hčerk. Vabljeni k branju.

»Kot diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok in magistrica zgodnjega učenja in poučevanja, bi želela izpostaviti pomen vključevanja otrok v ustrezne in kvalitetne vzgojno-izobraževalne ustanove.
Najprej bi povedala, da sva z možem starša dvema predšolskima deklicama in pričakujemo še enega otroka. Otroci so za naju že od nekdaj vse na svetu in vedno sva si želela, da bi se lahko iz toplega, varnega, ljubečega družinskega okolja vključili v okolje, kjer je spoštovanje in ljubezen do otroka na prvem mestu.
V svoji delovni praksi v vrtcu sem videla in doživela marsikaj, kar ne sodi v vrtec in med otroke. Ravno zaradi tega se oba z možem še bolj zavedava, kaj želiva omogočiti svojim otrokom. Ravno iz tega razloga sva svoji dve deklici vpisala v Zasebni vrtec Viljem Julijan, kar spoznavava, da je bila najina najboljša odločitev v življenju. Namreč tam je resnično odnos in počutje slehernega otroka na prvem mestu. Kar pa ne pomeni, da je otrokom dana potuha, nikakor ne, ampak jim je dana podpora na način, da se učijo prevzemanja odgovornosti za svoja ravnanja.
Veste, način dela z otroki v vrtcu Viljem Julijan je resnično strokoven in ljubeč in to je za naju kot starša in zame kot vzgojiteljico najpomembnejše. Vsebina odnosa je tam postavljena pred samo obliko navidezno lepega obnašanja.
Najini deklici stari 2 in 4 leta tako že zdaj žanjeta sadove in imata rezultate na vseh ravneh.
Skozi obiskovanje vrtca so vidni ogromni napredki obeh. Starejša hči je tako na primer napredovala v odnosu do svoje mlajše sestrice, saj je lahko izražala svoja pozitivna in negativna čustva in je bila ob tem razumljena in podprta. S tem pa, ker je imela podporo, je napredovala tudi v tem, da je njeno besedno izražanje zelo bogato in napredno.
Veselje je opazovat, kako mnogokrat moja starejša hči ravna s svojo sestrico pri igri. Do nje ima več potrpežljivosti, med njima pa je tudi manj tekmovalnosti in ljubosumja.
Mlajša hči je z obiskovanjem vrtca napredovala predvsem v tem, da v njej ni več toliko jeze, ko ni glavna in ko ni vse po njeno. Napredovala je tudi pri prevzemanju odgovornosti, kjer že bolj skrbi zase, ni več upora pri oblačenju, umivanju, pospravljanju, itd…
Najini deklici tako za svojo starost 2 in 4 leta dosegata nadpovprečne rezultate na vseh področjih, še posebej pa na področju socialno-čustvenega razvoja, ki se kaže v njunem izražanju sočutja, empatije in medsebojnega ljubečega sodelovanja.
Skratka lahko bi naštevala še pa še.
Napredkov najinih deklic skozi obiskovanje Zasebnega vrtca Viljem Julijan je ogromno in niso čisto nič samoumevni. Za naju osebno ni boljše naložbe v življenju kot to, da se lahko najini otroci skozi obiskovanje tako kvalitetnega vrtca, razvijajo v zdrave, razumne, srčne, spoštljive in zelo ustvarjalne otroke. Za ta privilegij sva vsak dan neizmerno hvaležna in bi ga privoščila vsem otrokom in staršem.«
(Lidija in Sašo D.)